Aironn’un 'Sektörün Uzmanları Buluşuyor' Seminerine İlgi Büyük Oldu

Aironn’un 'Sektörün Uzmanları Buluşuyor' Seminerine İlgi Büyük Oldu

Aironn Fan Mühendisliği kuruluşu, 15 Şubat 2017 tarihinde, Sheraton Grand İstanbul Ataşehir Oteli’nde “Sektörün Uzmanları Buluşuyor: Otopark ve Tünellerde Havalandırma ve Duman Kontrolü – Jetfan Uygulamaları” seminerini düzenledi.

sektörün uzmanları buluşuyor semineri

Kayıt ve karşılama kokteyli ile başlayan etkinlik programı, Aironn’dan Uğur Akgül’ün açılış konuşması ile başladı. Akgül, “Öncelikle katılımınız için teşekkürlerimi sunarım. Böylesine muhteşem bir buluşmada her bir dakikamızı en iyi biçimde değerlendirebilmek adına, hazırladığım açılış konuşmasını bir başka zamana bırakıyor, sözü değerli uzmanlarımıza bırakıyorum” dedi.

Seminer, oturumların başkanlığını yapan Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç’ın “Kapalı Otoparklarda Jetfan Sistemi ve Otomasyonu” başlıklı sunumu ile başladı. Kılıç’ın sunumunda şu başlıklar yer aldı: Araç yangınlarının nedenleri, Egzoz gazları, Karbonmonoksitin etkileri, İzin verilen en fazla CO konsantrasyonları, Ülkelere göre CO havalandırmasında hava değişim miktarları ve birim yüzey fan kapasiteleri, Otopark duman temizliği, tahliyesi ve kontrolü, Duman kontrol standartları, Kapalı otoparklarda havalandırma ve duman tahliyesi, Ülkelere göre otopark duman kontrol zonları ve fan kapasiteleri, Jetfan ve kanallı sistemlerin karşılaştırılması, Aksiyel ve radyal fanların yapıları, Jetfan otomasyonu, Kapalı otoparklarda yangın algılanması.

“Otopark Jetfan Sistemi ve Tasarım Esasları” başlıklı sunumunda Sarven Çilingiroğlu şu başlıklara yer verdi: Standartlarda havalandırma debileri ve hava değişim katsayıları, Çok katlı otoparklarda fan kapasitesi hesabı, Eş-zamanlılık faktörü ve katsayısı, Jetfan yerleştirilmesi, Kaçış yollarının göz önüne alınması, Temiz hava ve egzoz şaftı konumları, İtfaiyenin müdahale imkânı ve mesafesi, Fanların aktivasyonu ve enerji beslemesi, Kiriş ve kolonların etkisi, Yağmurlama sistemine etkisi, CFD analizi.

toplantı

Dr. Mustafa Bilge, “Metro Tünellerinde Duman Tahliye Sistemlerinin Test ve Kabul Çalışmaları” başlıklı sunumunda şu başlıklara yer verdi: Tünel havalandırma sistemi ve önemi, Tünel ve istasyonlarda tasarım kriterleri, Gerçek örneklerle yangın senaryoları, Tünel hava hızı ölçümleri, Cross-Passage hız ölçümleri, İstasyon içi yangın simulasyonu (duman testleri). Bilge, sunumunda Marmaray Test Ayar Dengeleme çalışmalarından gerçek görüntülere de yer verdi.

Seminer programının son sunumu, Aironn Ar-Ge Müdürü Efe Ünal tarafından gerçekleştirildi. Ünal, “Karayolları Tünellerinde Havalandırma Esasları” başlıklı sunumunda şu başlıklar altında bilgi aktardı: Doğal havalandırma için ülkelere göre standartlar, Tünel mekanik havalandırma türleri, Tünel havalandırmasının amaçları, Tünel havalandırmasında basınç kayıpları, Tünellerde yaşanan yangın vaka örnekleri, Acil durum havalandırması, Eğimli tünellerde baca etkisi, Fan itki kuvveti hesabı.

Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç moderatörlüğünde gerçekleşen ve foruma dönüşen dinamik soru-cevap bölümünün ardından program, birlikte hoşça vakit geçirilen bir akşam yemeği ile son buldu.

Sosyal medyada eşzamanlı yayınlanan seminerin tüm sunum videoları AIRONN YouTube kanalından izlenebilir:  
AIRONN YouTube Kanalı